T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİLE - Şile Oya-Ali Osman Keçici Sosyal Bilimler Lisesi

Sıkça Sorulan Sorular

Haz

Okulunuzun eğitim misyonu nedir?

Sosyal Bilimler ve edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim insanı yetiştirmeye kaynaklık etmek, ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanda yükseköğretime hazırlamak, bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, sosyal bilimler alanında yeni buluşlara ilgi uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak, öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duygular uyandırılmasını sağlamak, Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirerek toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmaktır.

Haz

Okulunuzda merkezi yerleştirme sonucu kayıt yaptıran öğrencilerin kontenjanları ve yerleşen öğrencilerin yüzdelik dilimi nasıldır?

*2018 -2019 Eğitim Öğretim Yılında 3 sınıf açılmış, 90 öğrenci okulumuza kayıt yaptırmış olup, yüzdelik dilimleri %7 ile %21 arasındadır.

*2019 -2020 Eğitim Öğretim Yılında 3 sınıf açılmış, 90 öğrenci okulumuza kayıt yaptırmış olup, yüzdelik dilimleri %6 ile %16,21 arasındadır.

*2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında 4 sınıf açılmış, 136 öğrenci okulumuza kayıt yaptırmış olup, yüzdelik dilimleri %7 ile %16,31 arasındadır.

*2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında 3 sınıf açılmış, 102 öğrenci okulumuza kayıt yaptırmış olup, yüzdelik dilimleri % 9 ile %17,18 arasındadır.

*2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında 3 sınıf açılmış, 90 öğrenci okulumuza kayıt yaptırmış olup, yüzdelik dilimleri %10 ile %19,33 arasındadır.

*2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında 4 sınıf açılacak, toplam 120 öğrenci okulumuza kabul edilecektir.

Haz

Okulunuzda hazırlık eğitimi veriliyor mu?

Okulumuz hazırlık sınıfı bulunan ve 5 yıl süre ile eğitim veren bir okuldur.

Haz

Hazırlık sınıflarında kaç saat yabancı dil eğitim veriliyor?

20 saat İngilizce, 4 saat Almanca dersi vardır.

Haz

Hazırlık sınıflarında sadece yabancı dil eğitimi mi veriliyor?

Hayır. Hazırlık sınıflarında İngilizce ve Almanca derslerinin yanında Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Bilişim Teknolojileri, Beden Eğitimi ve Görsel sanatlar/Müzik dersleri de görülmektedir.

Haz

Hazırlık sınıfı okumak zorunda mıyım?

Eğitim öğretim yılı başlangıcında yapılan yeterlilik sınavına isteyen öğrenciler başvuru yaparlar. İngilizce ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerinden en az 70 ve üzerinde puan alan öğrenciler doğrudan 9. Sınıfa başlarlar.

Haz

Yeterlilik Sınavından başarılı oldum yine de hazırlık okuyabilir miyim?

Bu durumun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz yeterlilik sınavını geçse dahi isterlerse hazırlık okuyabilirler.

Haz

Hazırlık sınıfı çok mu zor?

Okulumuzda yoğun bir dil eğitimi verilmektedir. Derslerini düzenli bir şekilde takip eden, konuları tekrar eden, görev ve sorumluluklarını yerine getiren bir öğrencinin hazırlık sınıfından başarısız olması mümkün değildir.

Haz

Hiç İngilizce ve Almanca bilmiyorum. Hazırlık eğitiminde zorlanır mıyım?

Öğrencilerimizin hazırlık eğitimleri İngilizce dersinde A1 başlangıç seviyesinden başlar. Hazırlık sınıfı sonunda ise A2 seviyesinde yeterlilik kazanmış olurlar. Okulumuzdan mezun olan bir öğrenci C2 seviyesinde İngilizce yeterliliğe sahip olur. 

Öğrencilerimiz Almanca dersinde ise hazırlık sınıfında A1 başlangıç seviyesinden başlarlar, 12. sınıf sonunda A2 seviyesinde yeterliliğe sahip olurlar. A2 seviyesinde bir öğrenci basit ifadeler ile iletişim kurabilir, kelime ve gramer bilgisi ilerlemiş olduğundan kendini rahat bir şekilde ifade edebilir ve çevresindeki konuşmaları rahat bir şekilde anlayabilir.

Haz

Hazırlık sınıfında nasıl bir İngilizce eğitimi veriliyor?

Öğrencilerimize dört beceri ağırlıklı (okuma, yazma, dinleme, konuşma) bir dil eğitimi verilmektedir. Verilen bu eğitimle öğrencilerimiz günlük hayatta kendilerini çok rahat bir şekilde ifade edebilirler.

Hazırlık sınıfı sonunda A2 seviyesini tamamlayan öğrencilerimiz;

 

* Listening- Dinleme

·        Konuşma net ve yavaş bir şekilde ifade edilirse, en acil öncelikli alanlarla ilgili ifadeleri ve ifadeleri anlayabilir. (örn. Çok temel kişisel ve aile bilgileri, alışveriş, yerel coğrafya, istihdam),

·        Konuşmanın açık ve yavaş bir şekilde ifade edilmesi koşuluyla, somut türdeki ihtiyaçları karşılayacak kadar anlayabilir.

* Reading- Okuma

·        Günlük veya işle ilgili dil sıklığı yüksek olan somut türdeki tanıdık konular üzerine kısa, basit metinleri anlayabilir

·        Paylaşılan uluslararası kelime ögelerinin bir kısmı da dahil olmak üzere, en sık kullanılan sözcük dağarcığını içeren kısa, basit metinleri anlayabilir.

Speaking- Konuşma

·        Yapılandırılmış durumlarda ve kısa konuşmalarda kolaylıkla etkileşim kurabilir, eğer gerekliyse karşıdaki kişi yardım eder.

·        Basit, rutin alışverişleri gereksiz çaba harcamadan yönetebilir; öngörülebilir günlük durumlarda soru sorabilir ve cevaplayabilir ve bilindik konularda fikir ve bilgi alışverişinde bulunabilir.

·        İş ve boş zamanla ilgili tanıdık ve rutin konularda basit ve doğrudan bilgi alışverişini gerektiren basit ve rutin görevlerde iletişim kurabilir.

·        Çok kısa sosyal paylaşımları idare edebilir, ancak konuşmayı kendi isteğiyle devam ettirecek kadar nadiren anlayabilir.

Writing-Yazma

Acil ihtiyaç duyulan alanlarda kısa ve basit formüllerle ilgili notlar yazabilir.

 

 

12.sınıf sonunda İngilizce C 1 seviyesinde olan öğrencilerimiz;

* Listening- Dinleme

·        Kendi alanının dışındaki soyut ve karmaşık konulardaki uzun konuşmaları takip edecek kadar anlayabilir, ancak özellikle aksana aşina değilse ara sıra ayrıntıları onaylaması gerekebilir.

·        Kayıt kaymalarını takdir ederek çok çeşitli deyimsel ifadeleri ve konuşma dilini tanıyabilir.

·        Açıkça yapılandırılmadığında ve ilişkiler açıkça belirtilmediğinde bile genişletilmiş konuşmayı takip edebilir.

·        Bir konuda yapılan sunumları anlama, bir filmi ya da diziyi alt yazısız dahi izleme yetkinliğinde olmaktadırlar.

* Reading- Okuma

·        Zor bölümleri tekrar okuyabilmesi koşuluyla, kendi uzmanlık alanıyla ilgili olsun ya da olmasın, uzun, karmaşık metinleri ayrıntılı olarak anlayabilir.

·        Verilen bir makale ya da diğer düşünce yazılarını okuyup anlama ve analiz etme yeteneğine sahiptirler.

* Speaking- Konuşma

·        Kendini akıcı ve spontane, neredeyse hiç çaba harcamadan ifade edebilir. Boşlukların dolaylı uyarılarla kolayca üstesinden gelinmesine izin veren geniş bir sözcük dağarcığına hakimdir. İfadeler veya kaçınma stratejileri için çok az açık arama vardır; sadece kavramsal olarak zor bir konu, dilin doğal ve pürüzsüz akışını engelleyebilir.

·        Konuşma hususunda pek bir zorluk yaşamamakta; yalnızca zaman zaman fazla teknik ve anlaşılması güç konularda ifade sıkıntısı oluşmaktadır.

* Writing-Yazma

·        Muhatabıyla esnek ve etkili bir şekilde ilişki kurarak kendini açık ve kesin bir şekilde ifade edebilir.

·        Aynı zamanda upper – intermedaite seviyesi artık akademik İngilizce düzeyinin başlangıcı olduğundan; bu seviyedeki kişiler makale kaleme alma yetkinliği üzerinde de yoğunlaşmaktadır.

Haz

Hazırlık sınıfındaki dönem sonu ortalamam diploma notumu etkileyecek mi?

Hayır. Diploma notu 9., 10., 11. ve 12. Sınıfların dönem sonu puanı ile oluşur.

Haz

Hazırlık sınıfından bir üst sınıfa nasıl geçerim?

Dönem sonunda hazırlık sınıfı baraj dersleri olan İngilizce ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinden 1. ve 2. dönem ortalamasının en az 50 olması gerekmektedir.

Haz

Dönem sonunda İngilizce ya da Türk Dili Edebiyatı derslerimden 50 puanı alamadım. Ne olacak?

İngilizce ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinden 50 puan alamayan öğrenciler sınıf tekrarı yapmak durumundadır. Bu öğrenciler eylül ayında okulların açıldığı ilk hafta yapılan yeterlilik sınavına katılabilirler. Bu sınavdan 70 ve üzerinde alan öğrenciler başarılı olur ve bir üst sınıfa geçerler. Başarılı olamayanlar ise hazırlık sınıfı tekrar okuyabilirler ya da başka bir okulun 9.sınıfına geçiş yapabilirler.

Haz

Başka bir lise türündeyim. Okulunuza nakil olarak gelebilir miyim?

Hazırlık sınıfı bulunmayan bir okulda 9. sınıfta okuyan öğrenciler okulumuza ekim ayının son iş gününden bir gün öncesine kadar velileri tarafından okullarından ya da e-devlet üzerinden nakil başvurusu yaparak hazırlık sınıflarına yerleşebilirler.

Ekim ayının son iş gününden sonra tüm sınıf seviyelerinde nakil başvurusunda bulunacak öğrenciler yeterlilik sınavından geçerli not (İngilizce ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinden 70 puan almak) aldıkları takdirde nakilleri onaylanır. Bu kapsamda başvuruda bulunan ve nakil şartlarını taşıyan tüm öğrenciler emsallerinin bulundukları sınıf seviyesi dikkate alınarak bu nakil başvurularının değerlendirildiği gün yeterlilik sınavına alınırlar.

Haz

Başka bir sosyal bilimler lisesinde okuyorum. Okulunuza nakil olarak gelebilir miyim?

Bulunduğu okulda hazırlık sınıfını tamamlamış öğrenciler nakil puanı şartını taşıyorlarsa yeterlilik sınavına girmeden doğrudan nakil olarak okulumuza gelebilirler.

Haz

Okula yerleşme puanına sahibim. İstanbul'un farklı bir ilçesinde ya da şehir dışında oturuyorum. Evim okula çok uzak. Yine de okulunuza gelmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Okulumuz pansiyonlu bir okuldur. Hazırlık öğrencilerinin ya da nakil ile gelen öğrencilerin okul kaydı tamamlandıktan sonra pansiyona yerleşme işlemleri için gerekli evraklarla birlikte ayrıca başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Gerekli evraklar okulumuz sitesinde yayımlanmaktadır.

Haz

Pansiyona yerleştirmeler ne şekilde olmaktadır?

Pansiyona başvuran öğrencilerin pansiyon kabul komisyonu tarafından evrakları incelendikten sonra yerleştirmeler paralı-parasız yatılılık kontenjanına göre uzaktan yakına ilkesine göre yapılmaktadır. Aynı ilçede ikamet eden öğrenciler arasında sınav puanı esas alınmaktadır. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra pansiyon kabul komisyonu tarafından okulumuz sitesinde öğrencilerin ikamet ettikleri ilçeler ve yerleştirme puanları sıralanarak yerleşmeye hak kazananlar duyurulur.

Haz

Pansiyonda ücretsiz kalabilir miyim?

Pansiyonda paralı ve parasız yatılılık olmak üzere iki tür yatılılık bulunmaktadır. Pansiyon başvurusunda bulunurken ailenin gelir durumu sorgulanır. Ailenin gelir durumuna göre yatılılık türü belirlenmektedir.

Haz

Pansiyonda paralı yatılı ve parasız yatılı öğrenciler farklı odalarda mı kalıyor?

Pansiyonda paralı yatılı ve parasız yatılı öğrenciler aynı odalarda kalmakta ve aynı imkanlardan faydalanmaktadır.

Haz

Pansiyonda konaklayan öğrenciler hangi imkanlardan yararlanmaktadır?

Pansiyonda kalan öğrenciler konaklama imkanının yanı sıra 8 çeşit açık büfe kahvaltı, 4 çeşit öğle ve akşam yemeği ve ara öğün imkanından yararlanırlar. Bunun dışında parasız yatılı öğrenciler için Bakanlığımız tarafından eğitim öğretim yılı başında giyim ve kırtasiye ödeneği ile on iki ay boyunca aylık olarak harçlık ödeneği verilmektedir.

Haz

Pansiyonda öğrenciler kaç kişilik odalarda kalmaktadır?

Pansiyonumuzda koğuş sistemi bulunduğundan öğrencilerimiz 10- 12 kişilik odalarda konaklamaktadır.

Haz

Pansiyonda işleyiş nasıldır?

Pansiyonda kalk saati ile birlikte öğrenciler okula hazırlanarak kahvaltıya geçerler. Kahvaltıdan sonra okul dersleri başlar. Öğle arasında öğle yemeği yenilir. Okul çıkış saati ile birlikte öğrenciler dinlenme ve serbest zamanın ardından akşam yemeği yerler. Akşam yemeğinden sonra Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile sanatsal ve sportif etkinlikler gerçekleştirilir. Akşam saatinde iki ders saati belletmen öğretmenler eşliğinde etüt yapılır. Yat saati ile birlikte gün sona erer.

Haz

Pansiyonda öğrenciler ile birlikte kalan görevliler var mı?

Okulumuzda erkek pansiyonu için iki, kız pansiyonu için iki belletmen öğretmen görevlendirir. Belletmen öğretmenler yatılı öğrencilerin eğitim öğretim gözetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere pansiyonda bulunurlar.

Haz

Pansiyonda kalan öğrenciler ne şekilde evci olarak pansiyondan ayrılırlar?

Pansiyonda kalan öğrenciler perşembe günü evci defterini doldurarak cuma günü bayrak töreninden sonra evci olarak pansiyondan ayrılabilirler. Pazar akşamı saat 19.00’dan önce veya pazartesi bayrak töreninden önce öğrenci okulda bulunmalıdır. Zorunlu durumlarda hafta içi herhangi bir gün pansiyondan ayrılmak için veli tarafından dilekçe doldurarak öğrenci evci çıkabilir.

Haz

Yatılı olmayan öğrenciler yıl içerisinde yatılılık başvurusu yapabilirler mi?

 Öğrencilerimizin parasız yatılılık başvurusu yapabilmeleri için son gün 31 Aralık tarihidir. Bu tarihten sonra öğrencilerimiz yalnızca paralı yatılı kalabilirler.

Haz

Paralı yatılı öğrenciler ödemelerini ne şekilde yaparlar?

Paralı yatılı öğrencilerin taksitleri her yıl belirli bir oranda artmakla birlikte (2022 yılında 11.500 TL) dört taksit halinde okul pansiyonu banka hesabına yatırılmaktadır. Taksitlerin ilki kayıt zamanında, ikincisi kasım ayında, üçüncüsü şubat ayında ve son taksit ise nisan ayında ödenir. Dekontlar mail olarak okul idaresine gönderilir.

Haz

Okulunuzda ne tür etkinlikler düzenlenir?

Okulumuzda isteyen öğrenciler akademik başarılarını arttırmak için destekleme ve yetiştirme kurslarına katılabilir. Akademik gelişim düzeylerini ölçmek için düzenlenen sınavlarda kendilerini ne kadar ilerlettiklerini görürler.

Yabancı dil eğitiminde çeşitli etkinlikler düzenlenerek öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine katkı sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz speaking club gibi etkinliklere katılarak konuşma becerilerini geliştirebilirler.

Okulumuzda kulüp çalışmaları ile kendilerini satranç, müzik, edebiyat, sinema, tiyatro, felsefe, tarih, münazara vb. gibi alanlarında geliştirme imkanı bulurlar.  

Düzenlenen gezilerle sosyal ve kültürel anlamda kendilerini geliştirirler.

Okulumuz sosyal bilimler lisesi olması münasebetiyle kitap okumaya ayrıca önem göstermektedir, bu beceriyi geliştirecek faaliyetler de düzenlenmektedir.

E-Twinning ve TÜBİTAK vb. projeler ile öğrencilerimiz iletişim kurmak, işbirliği yapmak, farklı projeler üretmek, geliştirmek, paylaşmak vb. alanlarda katılımcı okullarla da işbirliği yaparak temel yaşam becerileri kazanırlar.

Okulumuzda spor salonu bulunmaktadır. Öğrencilerimiz futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, güreş vb. alanlarda faaliyet gösterebilirler. Ayrıca sayının yeterli olduğu durumlarda istenen branşlarda Şile Halk Eğitim aracılığıyla farklı sportif ve sanatsal faaliyetler düzenlenebilmektedir.